phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Terrier terápia

A Terrier-féle ízületi és lágyrész-mobilizálás J. C. Terrier neves reumatológus szakorvos által kifejlesztett manipulatív masszázs: a perifériás ízületek (a karok, lábak ízületei)  és a gerincoszlop reflexterápiája.

A Terrier technika lényege, hogy az érintett ízület és a körülötte lévő lágyrészek (izom, tok, szalag, ín, ideg) lazított helyzetben történő passzív mozgatása, nyújtása mellett a klasszikus masszázs fogásait alkalmazzuk, amelyhez a manuálterápiában használt húzás (trakció) és csúsztatás is társulhat. Ilyen manőverek sorozatából állítjuk össze a terápiás programot.

A kezelés a (többek között) a fájdalomingereket közvetítő mélyérzékelő receptorokra (proprioceptorokra) hat. Mechanoreceptorok facilitásán keresztül a fájdalomérzet továbbítását elnyomja (gatecontroll), ezért azonnali javulás érezhető, többszöri alkalmazás után pedig látványos és tartós eredmények érhetők el.

A Terrier terápia hatásai

A technika célja az izmok tónusának (feszességének) áthangolása, a lágyrészek nyújtása, a mozgásterjedelem növelése. A kezelés erőteljes fájdalomcsillapító hatású.

Milyen esetekben ajánlott a Terrier-módszer?

  • Fájdalomcsillapítás (nyaki-háti gerinc fájdalmai, derékfájdalmak, láb- karfájdalmak)
  • traumák vagy műtétek utáni mozgásbeszűkülés esetén (kontraktúrák, izomfeszülések, izomhúzódások)
  • hosszabb rögzítés után (szalagsérülések: bokaszalag, térdszalagok sérülése, kar és lábtörések utáni izom és kötőszövet rövidülések)
  • ízületi problémák (ideggyulladás,ízületi gyulladás, fájdalom, instabilitás)
  • izomtónus zavarai
  • sport rehabilitáció (sportsérülések utáni izomrövidülések, fájdalom, izomgyengeség)
Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.