phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Mire jó az SMR technika?

Az SMR (Self Myofascial Release) módszer lényege az izompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Célja az izompólya problémákból eredő izomfájdalmak, ízületi fájdalmak csökkentése, megszüntetése, a kötőszövet és az izomszövet regenerálása.

Az úgynevezett izompólya technikák segítségével az izmot körülvevő hártya, az izompólya ellazul, így az izom visszanyeri eredeti tónusát. Az izom könnyebben nyújtható, jobban terhelhető lesz, gyorsabban regenerálódik és fejlődik, a terhelés hatására jelentkező izomláz sokkal hamarabb elmúlik, a kellemetlen érzés nagymértékben csökken.

Az SMR masszázs a fájdalmak csökkenésén kívül felfrissít, csökkenti a stresszt, a felszíni kötőszövetet megújítja – otthoni kiegészítője lehet a cellulitisz kezeléseknek. Egészségügyi szakember irányítása mellett tartásproblémák, mozgásszervi problémák esetében is használható, egészségmegőrző és rehabilitációs módszerként alkalmazható.

Miért jó a sportolóknak, a komoly fizikai munkát végzőknek?

A rendszeres SMR masszázs hatásaként az izmok könnyebben regenerálódnak, fejlődnek, valamint terhelési szintjük nagymértékben megnövekszik, nem utolsó sorban a sérülésveszély a minimumra csökken. Ezen kívül a gyakori sérülések következtében, a sérült izmokban keletkezett letapadások és behegesedett szövetek az SMR masszázs alkalmazásával fellazulnak. A lebontott salakanyagoktól a méregtelenítés során megszabadul a szervezet.

A SMR henger elsősorban sportolók számára lett kifejlesztve. Az állandó és komoly fizikai igénybevétel nem kívánt hatásait ezzel a technikával saját maguk is könnyedén orvosolhatják, a nap bármely szakában. Kevés olyan sportolót ismerek, aki a heti 4-5 edzés és versenyek mellett legalább heti 2-3 alkalommal masszázsra jár. Viszont sok olyat ismerek, akiket legszívesebben nem is engednék sportolni, olyan sérüléseket szereztek eddig, amelyek következtében komoly fájdalmaik vannak. Ezeknek a fájdalmaknak többsége kezelhető az SMR masszázzsal, mivel izompólya eredetű problémáról van szó!

Miért jó a mindenkinek, ha mozgásszervi fájdalom áll fenn?

A fájdalmak nagy része csökkenthető az izompólya regenerálásával. Az izompólyát Dr. Ida Rolf, nemzetközi hírnévnek örvendő, saját rendszert kidolgozó manuálterapeuta a „forma szervének" nevezte el. Amikor valakinek megváltozik a testtartása, az izompólya átrendeződik, a szerkezete megváltozik, az izmok pedig követik ezt a változást. A megfeszült, blokkolt izomzat helyi és kisugárzó fájdalmat okozhat, ami sokszor mozgásbeszűküléssel, sajgó fájdalommal jár.

A fejfájások, a nyakfájdalmak, a hát- és derék fájdalmak, a végtagokban jelentkező kellemetlen érzések egy része csökkenthető és tartósan javítható az izompólya technikákkal. A technika roppant egyszerű és rendkívül hatékony. Csak egy egyszerű eszköz kell hozzá és 3 óra az életünkből – ennyi idő alatt meg lehet tanulni az alapokat.

Milyen testtájak kezelhetők az SMR tecnikával - SMR masszázzsal?

SMR gyakorlatok az alábbi területeken végezhetők:

  • a lábszár elülső, oldalsó és hátsó területének izomcsoportjai
  • combhajlító és combfeszítő izmok
  • a comb belső és külső területe (a lábakat egymáshoz közelítő és távolító izmok)
  • csípőhajlító izmok
  • farizmok
  • a hát középső- és felső szakasza
  • a törzs oldala
  • a hónalji árok hátsó és elülső területe
  • a felkar (tricepsz és bicepsz) és a válltájék bizonyos területei
Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.