phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Gerinctréning

Gerincstabilizáló gyógytorna

Napjaink felgyorsult, kényelmes, mozgásszegény életvitele, a túl sok ülés, a túlzott fizikai és pszichés megterhelés és a mindezek következtében kialakult rossz testtartás gerincbántalmak kialakulásához vezethet.

Egyre több ember küzd gerincpanaszokkal (sajnos a gerincproblémák egyre gyakrabban a fiatalabb korosztályt is érintik), krónikus nyak, hát-és derékfájásokkal. Ha ezeket a gerincfájdalmakat és a kialakulásuk okait nem szüntetük meg, további mozgásszervi, és vegetatív elváltozások jelenhetnek meg testünkben.

A helytelen statikus testtartás (keresztbe tett lábbal ülés, könyökölve, csavarodva ülés, “görbe” ülés, mindig ugyanabban a pózban történő alvás), vagy dinamikus testtartás (vezetés,asszimetrikus sportok: tenisz, golf, kajak….) a túlzott fizikai terhelés, a különböző balesetek után fennmaradt tartásbeli eltérések, a túlhajszolt életmód okozta pszichés megterhelés, mind a gerincoszlop statikájának mind pedig az azt körülvevő izomzat egyensúlyának megbomlásához vezet. Ez a megbomlott egyensúly a csigolyák közti porckorongok és a csontokat összekötő ízületek funkcionális (napi mozgások során keletkező) eltéréseit eredményezik.

Ez megelőzhető, illetve ha már kialakult, akkor a tünetek csökkenthetők vagy teljesen megszüntethetők a preventív gerinctréning segítségével. A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, ezért nem csak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének is fontos eszköze.

Stretching

Testünk harmonikus működésének elengedhetetlen feltétele, hogy megfelelően flexibilis, rugalmas legyen. A vázizmok erejének, rugalmasságának, és az ízületek mozgástartományának összhangban kell lenniük egymással az optimális működéshez. A stretching nem más, mint a nyújtás és a feszítés együttese, különböző izom, ín, szalag nyújtási technikák és ehhez kapcsolódó erősítések összefoglaló neve.

A csökkent ízületi mozgásterjedelem (ROM = Range of Motion) az ízület környéki izomzat megrövidülését idézi elő. Továbbá a feszes (agonista) izmok korlátozzák az ízületi mozgást, így az ízület másik oldalán lévő (antagonista) izmok túlnyúlásához vezetnek. Ezáltal az ízületet körülvevő izmok közti erőviszonyok felbomlanak, és kialakul az izomdisbalance. A stretching célja, a harmónia fenntartása és/vagy újra kialakítása. A rövidült izmok speciális technikákkal való nyújtása és így a mozgástartomány növelése lehetővé teszi a harmonikus és optimális izomműködést. Stretching technikák alkalmazásával remekül csökkenthető a fájdalom és helyre- állítható a megfelelő funkcionális szerkezeti egység.

A rugalmas vázizomzat megléte fokozza a teljesítőképességet és segíti a fizikailag igénybe vett izomzat mihamarabbi rehabilitációját. A stretching nyújtó technikáit alkalmazhatjuk önálló terápiaként, de elengedhetetlen sporttevékenységek utáni végzésük is. Számos különböző formája alakult ki, melyből gondosan kiválasztva, egyénre szabottan megtalálható a megrövidült terület oldására legmegfelelőbb technika, amely a legjobban segíti az egyén hajlékonyságának fejlődését.

A stretcing technikák hatásai

 • segítik rugalmasan tartani a gerincet, az izmokat, inakat, kötőszövetet
 • javítják a légzési technikák helyes kivitelezését
 • növelik a mozgástartományt
 • kifejleszti és tökéletesítik az izmok feletti kontrollt
 • növelik a teljesítőképességet
 • segítenek a helyes testtartás kialakításában
 • védő hatásúak a húzódásos és szakadásos sérülések ellen
 • megelőzik az időskori degeneratív funkcióvesztést
 • ellazítják és regenerálják a testet
 • kialakítanak egy kedvező pszichés állapotot
 • segítenek relaxálni

Minden életkorban, egyénre- és problémára szabottan remekül alkalmazhatóak.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.