phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő

spineef Hubertus Pilates 1880-ban született Németországban. Az I. világháborúban angol hadifogságba került, ahol sérült katonák rehabilitációjával foglalkozott. Pilates 1923-ban kivándorolt az Egyesült Államokba és táncosok képzésével és sérüléseik kezelésével foglakozott. Először hasizom erősítő és a testtudat fejlesztését célzó talajgyakorlatokat talált ki, később pedig olyan gépeket épített amelyek segítségével növelni lehetett a gyakorlatok hatékonyságát. Olyan mozgásprogramot dolgozott ki, amely az egész testet fejleszti, javítja a testtartást, növeli a fizikai terhelhetőségét és jótékony hatással van az agy és a lélek működésére. Saját korának gondolkodását messze túlhaladva, olyan holisztikus szemléletmódot vezetett be a sportba, amely szerint az egész emberi test, egységet alkot minden mozgásban. Az évtizedek alatt Pilates több mint 500 gyakorlatot dolgozott ki, amelyeket összefoglalóan kontrollrendszernek nevezett el. A Pilates módszer lényege a központ megerősítése, a gerinc mozgékonyságának növelése, az izomerő és a testtudat fejlesztése. A gyakorlatok segítségével hatékonyan kezelhetünk bizonyos hátat, térdet, csípőt és vállakat érintő mozgásszervi problémákat is. A Pilates gyakorlatok nem egy adott testrész, hanem mindig az egész test működésére hatnak. A vázrendszerünk megtámasztásában legfontosabb szerepet játszó izmokat, vagyis a test „erőközpontját” kell dolgoztatnunk a gyakorlatok végzése közben. A test erőközpontját a has-, far- és hátizmok alkotják.

A Pilates módszer elméleti alapjait 8 pontban foglalhatjuk össze

  1. KONTROLL: edzés közben folyamatosan figyeljük és ellenőrizzük, hogy hogyan végezzük a gyakorlatokat.
  2. LÉGZÉS: az emberek többsége elfelejt levegőt venni ha valamilyen új, vagy nehéz feladatot próbál végrehajtani. A légzés visszatartásával az izmok megfeszülnek, fájdalmasan görcsössé válhatnak. A „hatékony” légzés, tehát a mozgás előfeltétele. A Pilates légzés alapszabálya, hogy az erőkifejtést mindig kilélegzésnek kell kísérnie.
  3. FOLYAMATOS MOZGÁS: a test szinte állandóan mozgásban van, mely során könnyedén, egyenletes tempóban és nagyon pontosan végezzük a gyakorlatokat.
  4. PONTOSSÁG: tudnunk kell, hogy egy adott mozdulatot milyen helyzetből indítunk és milyen testhelyzetben fejezzük be. Figyelnünk kell, hogy csak azok az izmok dolgozzanak amelyeket éppen erősíteni akarunk és lazítsuk el azokat, amelyeknek semmilyen szerepük nincs a mozgás kivitelezésében.
  5. KÖZPONT: az alsó hasizmok megfeszítésével „ a hasunkat behúzzuk” és edzés közben végig megfeszítve tartjuk. Ez az egyik legfontosabb gyakorlat.
  6. STABILITÁS: a test egy része mozdulatlan marad akkor is, amikor egy másik testrész mozgásban van. A végtagok szabad mozgása törzs stabil helyzetében lehetséges, amit elsősorban a hasizmok biztosítanak.
  7. MOZGÁSTERJEDELEM: az adott izülethez tartozó teljes mozgáspályát „be kell járnunk” , ezzel növeljük az izületek mozgékonyságát, rugalmasságát.
  8. MOZGÁS ELLENÁLLÁSSAL SZEMBEN: mozgás során a nagyobb tömegű törzsizomzatot is éri terhelés, nemcsak a perifériás izmokat. Így a mozdulatok még erőteljesebbek, hatékonyabbak és nem utolsó sorban izületkímélőbbek.

Nagyon fontos, hogy egy adott gyakorlatsor feladatait megadott sorrendben végezzük és mindig csináljuk végig a teljes gyakorlatsort. A Pilates-gyakorlatok a tartóizmok megerősítésén kívül, enyhítik a mozgásszervi panaszokat és a csinos külső, sportos alkat sem tartozik a Pilates kellemetlen „mellékhatásai” közé.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.