phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Mi a Metamorphoses meseterápiás módszer?

A mese csak a mai értelemben véve „mese”. A mesék eredetileg felnőttektől szóltak felnőtteknek.
Valójában évezredek emberi civilizációinak minden, az emberi életre vonatkozó tudása bennük van. A népmesék kincses tárházában benne van minden, ami az embert, az emberi lelket próbatétel elé állította, és a próbatételek sikeres megoldásához vezető eszközök is - amióta Világ a Világ.

meseterapiaA mese annak az időknek a tudását hordozza, amelyben az ember a természettel, így saját belső természetével együtt élt, nem leigázni, kihasználni akarta azt, hanem nap mint nap megtapasztalta annak belső erejét, megtanulva annak törvényszerűségeit, saját életét sikerrel tudta beilleszteni egy Egységbe, az egység valóságába.

A módszer megalkotója Boldizsár Ildikó, aki az elnevezésben Ovidius Kr.u. 1-8 közötti években írt Metamorphoses (Átváltozások) című művét vette alapul. Ovidius a világ addigi történetét írta le ebben a művében; a történet pedig arról szól, hogy mivé és hogyan alakult át a világ.

Mint cseppben a tenger, az egyéni változáshoz ismernünk kell a jelenlegi helyzetet, tudnunk kell, hogy mi a célunk és fel kell térképeznünk, meg kell szereznünk mindazon eszközöket, képességeket, amelyek segítségével el tudjuk azokat érni.

Miben segíthet a meseterápia?

A mesék világa a Rendről és benne a Káoszról szól. Amikor nem látunk kiutat egy problémánkból, úgy érezzük, hogy csupán a problémák tengerén hánykolódunk, vagy épp ellenkezőleg, minden addigi tudásunkat igyekeztünk minden erőnkkel aktivizálni, de ennek ellenére a problémán nem sikerült túljutnunk, vagy ha arra jutottunk, hogy nem is tudjuk megfogalmazni, hogy mi is a probléma tulajdonképpen. Összességében, amikor eltűnni látszik a harmónia, a béke, a kiegyensúlyozottság, és a felmerülő élethelyzetet nem tudjuk megoldani.

A mesékben benne van a káosz és benne van a rendhez, teljességhez és harmóniához vezető út is.

Mi történik a meseterápia során?

  • Az adott élethelyzet, probléma mintájának megfelelő mesét megkeressük
  • Megismerkedünk a mese helyszíneivel, megtaláljuk benne azt a helyszínt, ahonnan a hozott problémával elindulunk
  • Egy fontos döntés meghozatala: Útnak indulás
  • Az Úton megismerjük, megnevezzük a mesei és az élethelyzeti konfliktusokat, felfedezzük a bennük rejlő párhuzamosságokat
  • Segítőket keresünk a mesében és az életben
  • Megnevezzük az ellenfelet a mesében, és nevet adunk annak, amivel, akivel meg kell küzdenünk az élethelyzetben
  • A mese folyamában megküzdünk az ellenféllel
  • A sikerhez szükséges küzdelmek, lépések felismerése
  • A mesében felismert tudás, tapasztalat és felismerés saját élethelyzetbe való átvezetése
  • A változást nyomon követjük, vagyis a mesei rövid zárómondatot, miszerint „boldogan életek...” a valós élethelyzetben végigvisszük, hogy a megszerzett képességek, készségek rögzüljenek és bármikor előhívhatóak legyenek.
Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.