phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A Tape-t – a módszert és a tapaszt – egy japán kiropraktőr és kineziológus, Dr. Kenzo Kaze fejlesztette ki. A Tape egy csúcsminőségű pamutanyag, vastagságát, súlyát és nyúlási tulajdonságait tekintve olyan, mint a bőr, hátoldalán 100%-os akril ragasztóréteggel bevonva. A Kinesio-tape egy mellékhatások nélküli 24 órás információs terápia. Felhasználási területe: gyógyítás és megelőzés (sportfizioterápia, neurológia, ortopédia, postoperatív terápia, lymphologia, pediátria).

A Tape nem tartalmaz gyógyszerészeti szempontból aktív elemeket, a bőr számára semleges, hatását kizárólag a felragasztás módja határozza meg. A Tapet a kellő helyre és módon felragasztva hosszabb ideig (5-8 napig) a bőrön maradhat. A különböző jellegű hétköznapi igénybevételek - munka, sportolás, zuhanyzás, úszás és a napi rutin egyéb tevékenységei – nem befolyásolják hatékonyságát. Fürödni, akár úszni is lehet vele, csak arra kell vigyázni, hogy ne dörzsöljük, lehetőleg langyos hajszárítóval kell megszárítani. Mellékhatásai nincsenek. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a ragasztóra allergiás reakció váltódik ki, ilyenkor a Tapet eltávolítva a reakció is megszűnik.

A tapasz levétele automatikusan is megtörténik, ugyanis 5-8 nap viselés után, amikor már kifejtette az elvárt hatást, fokozatosan leválik a bőrről. A gyógytorna mellett, kiegészítő terápiaként alkalmazható. A különböző ragasztási technikák segítségével lehet erősítő, korrigáló vagy éppen csak figyelmeztető hatást elérni. Alkalmazható például hanyag tartás esetén, ilyenkor a hát gyenge, túlnyúlt szakaszát beragasztjuk a megfelelő technikával. Ez korrigálja a testhelyzetet, stimulálja az alatta lévő izmokat és figyelmeztet a helyes testtartásra.

A Tapenek fájdalomcsillapító hatása is van, ugyanis a tapasz alatt található bőr a test mozgásának következtében folyamatosan ide-oda mozog, ez a mozgás hatással van a mechanoreceptorokra, ami a fájdalomérzet csökkenéséhez vezet.

Taping

A Kinezio-tape módszert és terápiás anyagot egy japán kiropraktőr és kineziológus, Dr. Kenzo Kaze fejlesztette ki. Találmánya egy csúcsminőségű pamutanyag (tapasz), amit egy 100%-os akril ragasztóréteggel vontak be. Ez a pamutanyag megközelítően olyan tulajdonságú - vastagságát, súlyát és nyúlási tulajdonságait tekintve -, mint a bőr.

A ragasztót nem egyenletesen hordják fel az tapaszra, hanem kihagynak belőle a sinus-formát mutató görbéket, hogy a levegő, valamint a folyadék cirkulációjára az úgynevezett "tape" alatt továbbra is lehetőség nyíljon.

A Kinesio-taping lehetővé tesz számunkra egy mellékhatások nélküli, "24 órás információs terápiát" - amely tapasztalataink alapján valóban a hatásos módszerek közé tartozik.

Felhasználási területe igen széles, nem csak a gyógyítás, de a megelőzés terén is ( használja a sportfizioterápia, neurológia, ortopédia, postoperatív terápia, lymphologia, pediátria egyaránt). Jelenleg e terápia Magyarországon az élsportolók körében és az ortopédiai betegek gyógyításában a legismertebb.

A gyógytorna foglalkozásokon (akár felnőtt, akár gyermekgyógytorna) elsősorban izmokat ingerlünk, nyújtunk, erősítünk, testhelyzeteket korrigálunk, mozdulatokra rávezetünk, korrigálunk; mindezt 45-60 percben.

A Kinesio-taping abban segít, hogy ennek a korrigálásnak az eredményét, hatását hosszabb időre is fenn tudjuk tartani. A "tape" felragasztását egy alapos vizsgálat, a bőr zsírtalanítása, az anyag méretre vágása és a fájdalommentes felragasztás követi.

A tapasz lelke a hullámszerű akril borítás, amelyet a test melege aktivál, és amely fontos mechanikai funkciókat helyettesíthet. A tapasz nem tartalmaz gyógyszerészeti szempontból aktív elemeket vagy ragasztót, így a bőr számára semleges hatású.

Hatékonysága különböző jellegű igénybevételek - munka, sportolás, zuhanyzás, úszás és a napi rutin egyéb tevékenységei - esetén is megmarad. A Kinesio-taping terapeuta a kellő helyre és kellő módon felragasztja a tapaszt, így az hosszabb ideig (3-8 napig) a páciens bőrén maradhat. Természetesen fürödni, akár úszni is lehet vele, csak arra kell vigyázni, hogy ne dörzsöljük a törölközővel; lehetőleg langyos hajszárítóval kell megszárítani.

Mellékhatásai nincsenek; kellemetlenség csak akkor fordulhat elő, ha valaki allergiás a tapaszon levő ragasztóra. Ez azonban nagyon ritkán fordul elő. A tapasz levétele szinte magától történik, 5-8 nap viselés után fokozatosan leválik a bőrről.

Felnőtt gyógytornában és gyermekeknél is, a gyógytorna mellett, kiegészítő terápiaként is alkalmazható a Kinesio-taping. Felnőtteknél derékfájás, nyaki gerinc fájdalmai, karba-lábba sugárzó fájdalom, egyéb kisugárzó fájdalmak, bokaficam,tenisz és golfkönyök, sportsérülések esetén használjuk leggyakrabban. Gyermekeknél elsősorban különböző lábdeformításoknál, enyhe dongalábnál, scoliosis (gerincferdülés), hanyagtartás esetén, cerebrál paresisnél, hemiparesisnél, hypoton (gyenge tónusú) izomzatnál, spasztikus (feszes tónusú) izomzatnál, különböző kéz funkció javításánál lehet hatásos.

A különböző ragasztási technikák segítségével lehet erősítő, korrigáló vagy éppen csak figyelmeztető hatást elérni.

Például ha egyszerű hanyagtartás a probléma, akkor a hát túlnyúlt szakaszát beragasztjuk a kellő technikával. Ez korrigálja a testhelyzetet, stimuláló hatással van az alatta lévő izmokra és figyelmeztet a helyes testtartásra. Ajánlatos először gyógytornával megerősíteni, korrigálni a testhelyzetet, és csak aztán elkezdeni a taping-terápiát. Körülbelül hetente vagy kéthetente kell cserélni a tapaszt; ez attól függ, hogy milyen területen alkalmazzuk.

Nem elhanyagolható a Kinesio-taping fájdalomcsillapító hatása. Ez úgy nyilvánul meg, hogy a tapasz alatt található bőr a test mozgásának következtében folyamatosan ide-oda mozog, ez a mozgás pedig hatással van a mechanoreceptorokra, ami a fájdalomérzet csökkenéséhez vezet.

A Kinesio-Taping tehát olyan kezelés, amelyet a páciens "hazavihet" magával (azaz magán). A módszer hatékony volta a felhelyezésből és a test természetes mozgásából fakad, a tapasz mindaddig hatékonyan működik, amíg azt a páciens viseli.

A Kineziotape - Kinematic Tape alkalmazási területei

A Taping tehát olyan kezelés, amely segítségével a páciens "hazaviheti magával a gyógytornászt" (azaz magán a tapaszt).

 

Egyeztessen konzultációs időpontot a kinezio taping módszer alkalmazásában gyakorlott, képzett gyógytornászainkkal.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.