phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Mi a fókusz technika?


A fókuszolás figyelmünk önmagunkra fókuszálásának módszerét jelenti, amely megtanít bennünket különleges belső figyelemmel fordulni önmagunkhoz. Nem pusztán relaxációs eszköz, hanem komplex stressz kezelési és probléma megoldási technika, amelyet bárki könnyedén elsajátíthat. A fókuszolás technikájának kidolgozása E. T. Gendlin, osztrák származású filozófus, pszichoterapeuta nevéhez fűződik. Alapvető eleme a „test bölcsességének" kiaknázása, és az egészleges helyzetátélés megtanítása.

Hogyan hat a fókusz technika?


Felnőtt életünkben a fizikai érzetekre csak akkor fordítunk figyelmet, amikor már olyan erőteljesek, hogy folyamatosan betöltik a tudatunk egy részét. Ezekben az esetekben is ahelyett, hogy figyelmünket odaszentelnénk, és a testi jelzés üzenetét megértenénk, az adott testi érzet kiiktatására teszünk kísérletet. Ezzel elveszítjük azt a gyakran megoldást jelentő információt, amit ezek a testi érzetek kínálnak. Általában ezek az érzetek viszont olyan finomak, hogy figyelmünket nem ragadják meg, így nem is tudatosítjuk őket. Pedig minden tudati és érzelmi folyamatot kísérnek. Részei az egészleges ön- és helyzetértelmezésnek, így fontos információkat jelenthetnek olyan helyzetekben, amelyek kihívást, stresszt jelentenek számunkra.

A fókuszmunka során a különböző élethelyzetekhez kapcsolódó testi érzetek felismerését, és ezek figyelmünk fókuszában tartását tanuljuk. A fókuszolás módszerének alapja az élményközpontúság, amely a jelentésével együtt megélt testi érzet megtapasztalását, és szubjektív szimbolikus üzenetének megértését jelenti. Eszközei a valódi figyelem, az elfogadás légköre, és a tükrözés technikája.

Milyen hatás várható a fókusz technika alkalmazásától?


Figyelmünk megnyitása a tudati és érzelmi folyamatokat kísérő testi jelenségek irányába segít bennünket a stressz holisztikus kezelésének megtanulásában. A fókuszolás során pusztán a különleges intenzív figyelem saját testi érzeteink iránt, illetve azok elfogadása, képes létrehozni a testi érzet megváltozását (pl. feszültségből ellazultság jön létre). Ennek köszönhetően a fókuszolás után közvetlenül tapasztalható a lelki béke és a testi ellazultság. Így a rendszeres gyakorlás eredményeképpen a stressz rövidtávú negatív hatásai csökkennek.

Hosszú távon a fókusztechnika rendszeres gyakorlója megtanul a stresszes helyzetekre, problémákra újszerű egészleges, saját testi, és lelki igényeinek megfelelő megoldásokat találni. Önismerete egy különleges dimenzióval, saját testének bölcsességével bővül.

A fókusz kitűnően alkalmazható pszichoszomatikus problémák megoldására, a stresszre adott reflexes reakciómódok korrigálására, testi és lelki egészség helyreállítására, megőrzésére, önismeretünk fejlesztésére. Csökkenti az általános feszültségi szintet, megoldást jelenthet szorongás, alvás problémák, döntési nehézségek esetén. Reálisabb önkép kialakulását támogatja. Növeli az énerőt és az empátiás képességet. Segít abban, hogy egyre inkább önmagunk útját járjuk.

Amit még tudni érdemes


A fókusztechnikát rendszeres gyakorlással bárki könnyedén elsajátíthatja. A fókuszoló a tanulás ideje alatt igényli csak szakértő kísérő jelenlétét. Megtanulása 10-12 hetet vesz igénybe, amely időszak alatt heti rendszerességgel, egyéni vagy csoportos foglalkozásokon folyik a tanulás, de a tanulási folyamat napi rendszerességgel feltételezi a gyakorlást (10-20 perc).

A fókusz terápiás alkalmazásakor a kliens a feldolgozandó problémákra a terapeuta kísérésével fókuszol, találkozásaik rendszeressége és a folyamat hossza egyéni megállapodás kérdése. A technika otthoni, napi szintű gyakorlása kezdő esetében szükséges, haladó fókuszoló igény szerint használja a technikát egyedül is, a folyamat alatt.

Az fókusz gyakorlása ülő helyzetben történik, stabil széken, esetleg relaxációs fotelben, laza utcai ruhában. A fókusz folyamat közben szemünk általában zárva van, de ez nem feltétlen szükséges. A fókuszoló a kísérőjével a fókusz ideje alatt is interakcióban marad, kérdéseket, javaslatokat kap és belső folyamatairól szabadon beszámol.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.