phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Az érintés ősidők óta a kapcsolatteremtés egyik legalapvetőbb formája. A babák életében az első 18 hónap meghatározó jelentőségű. Ebben az időszakban az édesanyák érintése, simogatása, fizikai jelenléte nagyon fontos szerepet tölt be a csecsemő életében. Ez segíti a babát a mozgás, az érzékelés, és az idegrendszer egészséges fejlődésében.

A shiatsu masszázs célja

A mama és a baba között segítse kialakítani és elmélyíteni ezt a bensőséges, törődő és odafigyelő kapcsolatot. Az anyukának segít jobban megismerni gyermekét, annak igényeit, melyeket még nem tud szavak formájában közölni vele. Az energiapályák stimulálásával segít a csecsemőnek az egészséges, és megfelelő fejlődésben, az immunrendszerének kiegyensúlyozásában, különböző gyerek betegségek gyorsabb és könnyebb lefolyásában. (pl.hasfájás, alvási nehézségek, enyhébb allergiás reakciók) A shiatsu masszázs babáknak pár napos kortól alkalmazható, mivel figyelembe veszi a csecsemő igényeit és befogadó képességét. Nem egy korai fejlesztésről van szó, hanem inkább támogatásról és segítésről. Támogatjuk a babát a fejlődésében vagy éppen segítünk neki megoldani a testében kialakult fizikai nehézségeket.

Már egy gyermek korai fejlődési fázisában is megfigyelhetőek energetikai egyensúlytalanságok, amelyek, ha azonnal kezeljük őket, nem is fejlődnek ki nagyobb zavarokká. Kezeletlen energetikai egyensúlytalanságok megnyilvánulhatnak a mozgásban, érzékelésben, az idegrendszer nem megfelelő fejlődésénél fellépő eltérésektől kezdve a tanulási zavarokig többféleképpen. Pont a csecsemőknél és a kisgyermekeknél hozhat gyors javulást egy megfelelő kezelés. Ezáltal számos ilyen gyermek számára lerövidítheti a speciális gyerek-gyógytorna formájában végzett kezelést, ami a gyerekeknek és szülőnek egyaránt nagyon megterhelő lehet.

Az energetikai fejlődés zavarai okozhatnak zavarokat az észlelésben és mozgásban és ez által az emocionális és szociális területeken is, mivel az energetikai fejlődés szolgál alapul a motorikus és szenzoros fejlődésnek, és nagymértékben befolyásolja ezeket. Ez a motorikus és szenzoros központok közti információáramlás által lehetséges, amit a meridiánok támogatnak, valamint fordítva is igaz, hogy a mozgásos és észlelési ingerek javítják a meridiánokban az energiaáramlást. A meridiánok egyfajta kommunikációs hálózatként működnek a fejlődő tudatosság és a külvilág között, mivel egyformán felelősek az ingerek és reflexek integrációjáért, valamint az anatómiai struktúra, mozgás és tartás megszilárdításáért, és a gyermek személyiség és viselkedésmintáiért is.

A csecsemő shiatsu vagy a shonishin során úgy lehet bizonyos meridiánokat stimulálni, hogy egy csecsemő képessé válik olyan mozgásokat is megcsinálni, amik korábban gondot okoztak. Vagy egy sírós csecsemő először megtalálja a középpontját és ezáltal megnyugszik, vagy javulnak a csecsemőkori emésztési problémák, az un. „három hónapos kólikák" Egy csecsemő, aki eddig a fejlődéséhez olyannyira szükséges hason fekvést nem bírta, hirtelen jól érzi magát ebben a pozícióban.

Az első találkozás egy kikérdezéssel, ismerkedéssel kezdődik ahol lehetőség nyílik a fennálló nehézségek elmondására, majd ezután igény szerint a masszázs fogások fokozatos elsajátítására. Ehhez legalább 3-4 alkalom szükséges.
Lehetőség van arra is, hogy kisebb csoportos foglalkozáson sajátítsák el az anyukák a masszázsfogásokat és rövid elméleti képet kapjanak a shiatsuról.

Mikor ajánlott a shiatsu masszázs

 • kólika / 3 hónapos hasfájás /
 • alvásproblémák
 • túlzott éjszakai, vagy nappali sírás
 • emésztési zavarok, hasmenés, székrekedés, hányás
 • ekcéma, bőrkiütések
 • légúti megbetegedések, nátha
 • mozgásszervi, fejlődési rendellenesség
 • gyakori középfülgyulladás
 • allergiák,asztma
 • hiperaktivitás
 • figyelemhiányos zavarok
 • dadogás
 • bénulás
 • gyenge immunrendszer
Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.