phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Gerincstabilizáló gyógytorna

A gerinc csigolyákból és a közöttük lévő porckorongokból álló stabil, mégis nagyon mozgékony tartóoszlopa testünknek. A stabilitást, mely funkcionális és dinamikus fogalom, különböző összeköttetések biztosítják: szalagok, kisízületek, izmok. Ha bármelyik struktúra sérül vagy kopik, az kihat a gerinc egészére, és kihat az érintett csigolyaszegmensre is. Elindít egy olyan folyamatot, amely a gerinc sokféle degeneratív elváltozását hozza magával. A porckorong vízvesztése már korán, húszas, harmincas éveinkben elkezdődik. Ennek következtében beszűkül egy-egy csigolya közti tér, porckorong kiboltosulásához, sérvesedéséhez vezetve. A tércsökkenés kihat a kisízületekre is, összébb szorulnak, az ízfelszínek jobban kopnak, a porc sérül közöttük. Az ízületi tok lazul, az ízület elcsúszásának, ficamának esélye megnő. A szalagok meglazulnak, ezért nem tudnak megfelelően tartást biztosítani. Az instabilitás egyik legsúlyosabb következménye, amikor egy-egy csigolya is elcsúszhat egymáson, ez az idegi struktúrák károsodását vonja maga után, a kilépő idegeket, ideggyököket, vagy magát a gerincvelőt érheti nyomás, irritáció. A folyamat alatt meszes felrakódások, szalagok hegesedése alakulhat ki, ezek növelik a fájdalmat. A gerinc ebben az álapotban igen sérülékeny, bármilyen terhelés, ütés, esés éri, sokkal érzékenyebben reagál.

Az instabilitás klinikai jelei: derékfájdalmak, amelyek kis terhelésre is jelentkeznek, izomgörcs, testhelyzet változtatásra, főleg felegyenesedésre jelentkező derékfájdalom, üléskor belehasító fájdalom, végtagba sugárzó tünetek, érzés és izomerőcsökkenés.

Aktív lumbális stabilizációs tréning

A lumbáis szegmentális stabilizáció ebbe a folyamatba avatkozik bele úgy, hogy a gerinc apró, mély izmainak megerősítésével segíti a gerinc egészségének megőrzését. Amikor a tartószalagok ellazulnak, már nem tudják feladatukat ellátni, és ezeket tréninggel befolyásolni nem lehet. A megfelelő állapotban lévő izmok azonban segítenek a stabilitás megőrzésében. A fájdalom és degeneráció miatt az izmok leblokkolnak, a nagy, külső izmok görcsösek, a mélyen húzódó, stabilitásért felelős kisizmok elgyengülnek. A feladat az, hogy a gerinc egészséges izomműködését visszahozzuk. A mélyizmok tréningje hosszú és aprólékos feladat, de megéri a ráfordított energiát és időt, mert hosszú évekre segít, hogy gerincünket fájdalom nélkül használhassuk.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.