phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Végtagzsibbadásnak nevezzük, amikor egy adott területen bizsergő, szúró, égető, akár fájdalmas érzetet érez a páciens. Az érzés ismerős lehet: alvásnál „elfeküdjük” karunkat, keresztbe tett lábú ülés után zsibbad az egész alsó végtag, a könyök beütésekor lezsibbad az alkar és még sorolhatnánk. Ezek a zsibbadások általában ártalmatlanok, az adott területet ellátó idegek megnyomódása miatt jöhetnek létre és a végtag átmozgatásával a tünetek elmúlnak. Végtagzsibbadás azonban jelentkezhet többféle betegség/kórkép következményeként is.

A végtagzsibbadás tünetei

Az apró, kis területet érintő bizsergéstől kezdve (ujjak végei, egy-egy bőrterület), a nagy területen érezhető égő-szúró fájdalomig (egész végtagra kiterjedő) többféle zsibbadás előfordulhat. Kísérő tünetként jelentkezhet bőrtünet, izomgyengeség, izomsorvadás, bénulás, hő-és tapintásérzékenység is.

A végtagzsibbadás okai

Végtagzsibbadás többféle ok miatt jöhet létre. A probléma az adott végtag izomzatát beidegző perifériás (környéki) ideg nyomás alá kerülése. Ennek okai:

  • Alagút szindróma : a perifériás (környéki) idegek egy része izmok, csontok, inak, szalagok által kialakított csatornákban fut. Ha valamilyen ok miatt ezek a csatornák beszűkülnek, a bennük futó erek- idegek nyomás alá kerülhetnek. Leggyakoribbak:  Kéztő alagút szindróma (Carpalis alagút szindróma), TOS (Thoracic outlet szindróma).
  • Porckorongsérv: a gerinc csigolyái között található porckorongok kiboltosulása, kiszakadása nyomást gyakorolhat a gerincvelőből kilépő ideggyökökre, vagy magára a gerincvelőre.
  • Belgyógyászati betegségek: cukorbetegség, daganat, emésztőszervi betegségek, pajzsmirigy rendellenesség.

Végtagzsibbadás kezelése

Érdemes minél hamarabb utánajárni a zsibbadás okainak, mert ha a már erőteljesebb tünetek alakultak ki (érzészavar, izomsorvadás-bénulás) azok nagy része már nem gyógyítható maradványtünetek nélkül.

A kezelés orvosi háttérrel (neurológus, ideggyógyász) történik. Az  orvos feltárja a lehetséges okokat, szükség esetén gyógyszeres kezelést alkalmaz. Amennyiben a végtagzsibbadás mozgásszervi okokra vezethető vissza, gyógytornász is bekapcsolódik a terápiás munkába.

Végtagzsibbadás kezelése gyógytornávalCopyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.