phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
ludtalp banner
 

LúdtalpA lúdtalp kialakulása a láb anatómiájával függ össze: a boltozatos szerkezet a láb csontos stabilitásának alapja. A láb optimális esetben három ponton támaszkodik a talajon: a sarokcsonton, az I. és az V. lábközépcsont fejecsein. Az I. és az V. lábközépcsont fejecse között húzódik a harántboltozat. Az I. lábközépcsont fejecse és a sarokcsont között a belső-, az V. lábközépcsont fejecse és a sarokcsont között a külső hosszanti boltozat. A boltozatok szerkezetét főként szalagok és részben izmok is stabilizálják. A láb boltozatai serdülőkorra alakulnak ki véglegesen. A láb szerkezetének így a lúdtalp kialakulásában az örökletes tényezők mellett a lábra ható erőknek (testsúly, izomerő) is nagy szerepe van.

A lúdtalp kialakul, ha a láb boltozatos szerkezete megváltozik, romlik a láb statikája a normál statikai helyzetben terhelés alá nem kerülő felszínek is terhelődnek ill. az erőhatások irányának megváltozása következtében a láb egyes részei kórosan túlterhelődnek. A lábboltozatok megváltozása miatt a láb izmainak helyzete és a láb csontjain tapadó inak lefutása is megváltozik. Az egész alsó végtag statikája, a boka-, a térd- és a csípőízületet is beleértve romlik, az alsó végtagok és a medence ill. az ágyéki gerincszakasz egymáshoz viszonyított helyzete is megváltozik, és az ízületek és izmok rendellenes helyzete az ízületek, izmok, szalagok túlterhelődéséhez vezet, így a lúdtalp panaszokat, fájdalmat okoz.

A lábboltozat elváltozásai - lúdtalp, bokasüllyedés (pes planovalgus)

A lúdtalp (bokasüllyedés, pes planovalgus) a leggyakoribb, népbetegség-számba menő statikai lábbetegség. Mind a hosszanti boltozatok, mind a haránt boltozat lesüllyedésével jár. Fejlődési zavar következtében is kialakulhat, de leggyakrabban túlterhelés, nem megfelelő igénybevétel, rugalmatlan talajon történő használat vagy helytelen irányú igénybevétel az oka. A lúdtalp kialakulásában szenzibilis periódusok a következők:

 • Állás járás kezdete kisgyermekkorban. Ha a szülők erőltetik a felállást, a járást, többet állítják fel a gyereket, mint ahogy önmagától felállna, túlterhelik a lábát.
 • Óvodáskor, iskoláskor kezdete. A megváltozott körülmények közé került gyermek lába megfelelő tréning nélkül túlterhelésnek lehet kitéve. Az izomzat kifáradva nem képes aktívan fenntartani a láb formáját és ezt követően a láb szalagjai is meglazulhatnak.
 • Pubertáskori gyors növekedési periódusban a hirtelen súlygyarapodás szintén túlterhelést jelenthet.
 • Hosszabb fekvéssel vagy inaktivitással járó állapotok után kellő tréning nélkül a láb aktuális „túlterhelése” szintén lúdtalp kialakulásához vezethet.
 • A mozgásszegény életmód és a civilizált életkörülmények szintén elősegítik a lúdtalp kialakulását. A sima, kemény, rugalmatlan útburkolat fölöslegessé teszi a lábizmok aktív működését, így elgyengülésükhöz vezet. A rossz cipő viselése szintén negatív hatással van a láb boltozatos szerkezetére. A sarkat valgus irányba döntő cipő megteremti a feltételt a hosszanti boltozat lelapulásához, a magas sarok az előláb túlterheléséhez, a harántboltozat süllyedéséhez vezet, a kemény talp rugalmatlanságánál fogva károsítja a lábboltozatokat.

A lúdtalp tünetei

A boltozatok szemmel láthatóan lelapultak, a lábak járás közben kifelé vagy befelé fordulnak, a bokabedől, a belső bokacsont alacsonyabban áll, mint a külső. Fáradékonyságról, láb- és lábszárfájdalomról esetleg derékfájdalomról panaszkodnak.

A lúdtalp kezelése, terápiája

A megfelelő talpbetét, ha szükséges és lúdtalpat, ill. a bokabedőlést korrigáló cipő kiválasztása az ortopéd orvos feladata, amit kiegészít a napi rendszerességgel végzett gyógytorna. Évszaknak megfelelően mezítláb, természetes talajon való járás.

Olvasson továbba helyes cipőválasztásról szakcikkeinkben! Milyen a jó gyermekcipő?

Milyen gyógytorna terápiás módszereket alkalmazunk Lúdtalp esetén?

Egyeztessen időpontot lúdtalp kezelésében jártas szakembereinkkel!

Pesti rendelő: 1054 Bp. Hold u. 15. - Frank-Pálfi Tímea +36 20 965 2422
Budai rendelő: 1026 Bp. Gyergyó u. 4/a Madocsai Emese +36 70 310 2351

Lúdtalp, bokasüllyedés kezelésére javasolt gyógytorna gyakorlatok

 1. Széken ülünk, egyenes háttal, térdünket derékszögben hajlítva a talp mezítláb támaszkodik a talajon. A lábujjakkal erőteljesen bekarmolunk, a nagylábujj és a sarok között egy alagutat képezünk, néhány másodpercig megtartjuk, majd kisimítjuk a talpat a talajon, terpesztjük a lábujjakat. 15-20x ismételjük. Tipp: a lábujjakkal bekarmolás végzését úgy lehet megtanítani gyerekeknek, hogy egy ceruzát próbáljon meg felemelni a talajról a lábujjaival
 2. Az előző mozdulatot végrehajtva előre araszolunk a talajon, majd vissza, 5x haladunk előre és hátra.
 3. Bekarmolunk a lábujjakkal és a belső talpszélünket megemeljük, megtartjuk néhány másodpercig, majd kisimítjuk a talpat a talajon, terpesztjük a lábujjakat. 15-20x.
 4. Lábujjhegyre állunk, majd sarokra gördítjük a lábunkat és hátrafeszítjük a lábfejünket, de a lábujjakat egyenesen tartjuk, megtartjuk néhány másodpercig ezt a helyzetet. 15-20x.
 5. Álló helyzetben megkapaszkodunk a szék támlájába, függőlegesen tartva a törzset lábujjhegyre emelkedünk, megtartjuk néhány másodpercig. 15-20x.
 6. A gyakorlat végzése után megnyújtjuk a vádli izmait.

A fent felsorolt gyakorlatok általános jellegűek, az egyéni, hatékony terápiát nem helyettesítik, csupán tájékoztató jellegűek!

Kihez forduljunk lúdtalp esetén?

Ortopéd szakorvoshoz kell fordulni, aki szakorvosi vizsgálatot végez, majd gyógytornász segítségével tanuljuk meg az egyénre szabott gyakorlatokat!

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.