phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A kisugárzó fájdalom okai és kezelési lehetőségei

Eredete szerint fájdalom lehet szomatikus (testi) visceralis (belső szervi eredetű) vagy neuropátiás (idegi) eredetű. A szomatikus fájdalom a testfelszínen, izmok, csontok, ízületek, a visceralis értelemszerűen belső szervekben elhelyezkedő fájdalomérző receptorok ingerlése következtében alakul ki. A neuropátiás - idegi eredetű fájdalom forrása a környéki- vagy a központi idegrendszer károsodása vagy diszfunkciója.

Hasznos a fájdalom akkor, ha olyan behatást jelez ami szövetkárosodást okozhat, illetve felhívja a figyelmet valami testen belüli kóros folyamatra, betegségre. A hasznos fájdalom tehát védi szervezetet. Addig hasznos a fájdalom, amíg a fájdalmat keltő ok elhárítható vagy gyógyítható. Abban az esetben, ha oki terápia nem elképzelhető vagy pillanatnyilag nem elérhető, feltétlenül csökkenteni kell a fájdalmat addig, amíg az oki terápiára sor kerülhet.

A kisugárzó fájdalom fajtái okai és a differenciáldiagnosztika

A leggyakrabban diagnosztizált kisugárzó fájdalom oka a gerinc csigolyái között elhelyezkedő porckorongok sérvesedése. A porckorongsérv, porckorong kiboltosulás nem mindig okoz tüneteket. Tünetképző akkor, ha a gerinccsatornában nyomja az idegeket vagy az onnan kilépő ideggyököt, ill. irritálja azokat a gerinckörnyéki elemeket, amelyek fájdalomérzékelő receptorokkal rendelkeznek (porckorong rostos gyűrűje, gerinc hátulsó szalagja, ízületi felszínek). A porckorongsérv okozhat helyi tüneteket - helyi fájdalmat, izomfeszességet gyulladásos tüneteket, vagy a kialakulás helyétől távoli tüneteket: kisugárzó fájdalmat, érzéskiesést, érzészavarokat vagy zsibbadást, izomgyengeséget vagy bénulást.

Az ideggyök fájdalmát kiválthatja az ideggyök mechanikai deformációja, kompressziója, vagy a porckorong belső kocsonyás magjából kikerülő kémiai irritációt, ödémát (duzzanatot) előidéző gyulladáskeltő anyagok felszaporodása.

A discus hernia - porckorongsérv - ideggyulladást (lumboischialgiát), nyaki- ill. felső háti szakaszon a fej területére, felső végtagba-, ágyéki szakaszon pedig az alsó végtagba kisugárzó fájdalmat okoz, ha a kilépő ideggyököt deformálja, vagy összenyomja. Ha nincs kontaktusban az ideggyökkel, akkor nincs alsó- vagy felső végtagba, fejbe sugárzó fájdalom, ha pedig csak érinti a gyököt, akkor csak enyhe kisugárzó fájdalmat okoz.

A porckorongsérv tehát többfajta tünetet okozhat, ezek közül a kisugárzó fájdalom csak az egyik. Lássuk, milyen tünetek esetén kell porckorng betegségre gondolnunk?

Kisugárzó fájdalom: "csíkszerű", a nyaki porckorngsérv esetében a váll, felső végtag vagy a fej irányába, az ágyéki porckorngsérv esetében az alsó végtagok irányában, míg a háti sérvek övszerűen a mellkas-, ill. hasi tájra sugároznak gyakran belszervi betegséget utánozva.

  • Izomgyengeség, izombénulás: a nyomott ideggyök által beidegzett izmot, izomcsoportot érinti.
  • Érzészavar: részben csökkent érzésben, ill. furcsa érzésekben - pl. zsibbadás - nyilvánul meg.
  • Reflexcsökkenés, ill. -kiesés: a nyomás alá került kilépő ideggyök által beidegzett reflex kiesik vagy gyengül
  • Vegetatív zavarok: vizelet- és székletindítási ill -tartási problémák az ágyéki és háti sérvek esetében fordulhatnak elő.

Mi okozhat még kisugárzó fájdalmat? Mik a Trigger pontok és a Tender pontok?

A Trigger és Tender pontok apró, ujjbeggyel jól tapinható csomók az izmokban, ill. az izom-ín átmeneteken. Ezek az izomelváltozások - amelyek nagyon jól kezelhetők manuális terápiával: Triggerpont terápiával - kiváltó okai lehetnek különböző területeken jelentkező fájdalmaknak. A Trigger ponthoz mindig tartozik egy terület, ahová a Trigger pont fájdalma kisugárzik, így könnyen összekeverhető az adott terület tényleges elváltozása miatti fájdalommal, sőt, akár porckorongsérv által okozott kisugárzó fájdalmat is utánozhat. A differenciál diagnózis rendkívül fontos, mert a fent leírt két kiváltó ok terápiája lényegesen különbözik egymástól. A Tender pontok esetében a "csomóhoz" tartozó fájdalom csak helyi módon, az adott területen jelentkezik.

Egyéb, nem mozgásszervi kezelést igénylő kisugárzó fájdalmak jelentkezhetnek más alapbetegségből kifolyólag. Ilyen pl. a diabeteses neurophatia, stroke utáni állapot, gerincvelő sérülés következtében, herpes zooster fertőzés kapcsán, Sclerosis multiplexben, trigeminus neuralgia és egy ritka, un. vékonyrost neurophatia esetében. Ezek a fájdalmak általában nem csíkszerűek és gondos anamnézis felvétellel és betegvizsgálattal elkülöníthetőek a mozgásszervi eredetűektől.

A kisugárzó fájdalom kezelése

Érdemes minél hamarabb utánajárni a kisugárzó fájdalom okainak, mert ha a már erőteljesebb tünetek alakultak ki - érzészavar, izomsorvadás-bénulás, és ezek hosszabb ideje fennállnak, egy részük már csak nagyon hosszadalmas terápia során vagy már nem gyógyítható maradványtünetek nélkül. Az oki terápia megválasztása alapos kikérdezés vizsgálat alapján történik. Terapeutáink Önnek egyénre szabottan választják ki a legmegfelelőbb terápia-kombinációt a következő lehetőségek közül:

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.